BODI SOČUTEN IN LJUBEZNIV – molitev za mir

“Mesto Jeruzalem, odloži obleko žalovanja in nesreče,
obleči lepo okras od Boga za vedno!
Obleci plašč pravičnosti od Boga,
na glavo si daj prazničen okras Večnega!
Kajti Večni bo vsemu svetu pod nebom pokazal tvoj sijaj.
Bog te bo za vedno imenoval: Mir in pravičnost in Lepota in spoštovanje od Boga.”
Baruh 5,1-4
Prim. Biblija v pravičnem jeziku Gűthersloher 2006-2 

 
IŠČI MIR

bodi poln sočutja in ljubezni
podari usmiljenju svoje srce
blagoslovi spravo 
ne maščuj se z enako mero

išči mir
odkrivaj ga, posej ga,
pusti da vzcveti
jubi življenje
bog te vabi, dan je njegov,
polepšaj ga

bog ti naj podari vztrajnost
bog ve, da pravičnost potrebuje svoj čas
bog naj bo pri tebi vse dni
dobro ne raste samo od sebe
bog te vabi,
dan je tvoj, naj ti bo lep

Thomas LAUBACH & Judy BAILEY
Impulsheft Friedensgebet / Mirovna molitev des Bonifatiuswerkes „Beim nächsten Ton ist Frieden“ / Pri naslednjem zvoku je mir – 21. September 2018 18 – 18:15 / Eu zvonjenje ob mednarodnem dnevu miru

Adventni koledar 2018 je sestavil uredniški odbor pod vodstvom Sigrid Grabmeier, izdaja: www.Wir-sind-Kirche.de;
prevod A. Smrečnik

POSTATI BOLJ ČLOVEK

“In mož človek je poimenoval svojo ženo – Čava, Eva, ker je postala mati vseh, ki živijo.”
Gen 3,20
Prim. Biblija v pravičnem jeziku Gűthersloher 2006-2

ČLOVEKU PRIJAZEN RED – IZVIRNI GREH IN PODREJENOST

“Hoteti postati kot Bog vodi k odtujitvi med Bogom in človekom, med človekom in človekom in naravo. Akcije in “kazenski izreki”, ki sledijo “padcu v raju”, niso božje zapovedi. So opisi stanja in reflektirajo doživeto realnost patriarhata. Ljudje se ne srečujejo več svobodno. Začenja se nadvlada moškega nad žensko, in prvo dejanje prevlade je v tem, da jo poimenuje: Eva. Ta nadvlada ni zasidrana v božjem stvariteljskem redu, temveč je posledica odtujitve v tistem “izvirnem grehu”, ki se do danes nadaljuje v nadvladanju in podrejanju. Tudi tukaj ne gre za boj med spoloma, temveč za začetek nadvlade človeka nad človekom, ki se ne izraža samo v patriarhatu. Da pa vsaka oblika nadvlade dvojno zatira ženski del človeštva, je boleča izkušnja vseh generacij žensk, ki jih representira Eva. Njihova usoda pa ni božja volja, temveč prav nasprotno, je izraz odtujitve, odvračanja od Boga in njegovega človeku prijaznega reda.”

Renate WIND, Mehr Mensch werden… /Postati bolj človek… 21.10.2016 Ratschlag Wittenberg Wir sind Kirche

Adventni koledar 2018 je sestavil uredniški odbor pod vodstvom Sigrid Grabmeier, izdaja: www.Wir-sind-Kirche.de;
prevod A. Smrečnik

KRAJ UPANJA – PRINAŠATI SREČO IN SMEH

 

“Jaz sem dobri pastir, dobri pastir da svoje življenje za ovce. Plačani nastavljenci, ki niso pastirice ali pastirji, in ovce niso njihova lastnina, ko vidijo prihajati volka, zapustijo ovce in zbežijo – in volk raztrga ovce in jih prežene.”
Jn 10,11-12
Prim. Biblija v pravičnem jeziku Gűthersloher 2006-2 

KLOVN V ALEPPU UBIT OB ZRAČNEM NAPADU


Kot klovn je želel, da bi otroci v Aleppu za nekaj časa pozabili na vojno. Po poročanju medijev je socialni delavec bil sedaj ubit pri zračnem napadu.
24-letnik naj bi bil ubit v četrti al-Mašad med zračnim napadom, poroča oddajnik. Njegov brat ga je prepoznal. Na facebooku je zapisal: “Živel je, da bi otroke na enem od najbolj temnih in nevarnih krajih sveta osrečil in pripravil do smeha.”
Anas al Baša, ki je v Aleppu vodil skupino “Kraj upanja”, je kljub nevarnemu položaju v Aleppu odklonil, da bi zapustil sirsko mesto, piše njegov brat. Nadaljeval je s svojim delom, da bi pomagal civilistom in otrokom.

 

Spiegel 2.12.2016


Adventni koledar 2018 je sestavil uredniški odbor pod vodstvom Sigrid Grabmeier, izdaja: 
www.Wir-sind-Kirche.de;

prevod A. Smrečnik

SRCE SPREJME MIR IN GA ŠIRI

“Kjer stopite v hišo, najprej rečite: mir tej hiši.”
Lk 10,5
Prim. Biblija v pravičnem jeziku Gűthersloher 2006-2

MIROVNI POZDRAV

Šalom  – tako se pozdravljajo ljudje v Izraelu – pomeni: mir. Hebrejska beseda pomeni celosten mir: mir v srcu, mir z Bogom, mir za dušo, mir za telo, mir za življenje z vsem, kar smo in imamo. Kako čudovit pozdrav! Jezus je poslal svoje učence in jim naročil, da naj ta mir ponesejo v hiše: šalom tej hiši! Učenci naj bodo njegovi poštarji. Kajti Jezus je edini, ki dejansko lahko podari ta mir. Jezus pa dobro ve, da se ta mir začne v srcu: kjer srce sprejme dar tega miru, tam se razširi po vsem življenju.

Adventni koledar 2018 je sestavil uredniški odbor pod vodstvom Sigrid Grabmeier, izdaja: www.Wir-sind-Kirche.de;
prevod A. Smrečnik

PREPOZNATI VSAKDANJE NASILJE – širiti kulturo miru

“Prizadevajte si, ohraniti edinost v moči Duha z vezjo miru. Obstaja eno telo in ena moč v Duhu. Tako ste tudi vi poklicani v upanju vašega poklica.”
Ef 4,3-4
Prim. Biblija v pravičnem jeziku Gűthersloher 2006-2 

IZOBRAŽEVANJE AKTIVISTOV ZA ČLOVEKOVE PRAVICE


Center za človekove pravice v Nikaragvi (CENIDH) se že 25 let bori proti kršenju človekovih pravic v Nikaragvi. Od ustanovitve naprej ga pri tem podpirajo prostovoljci in  strokovnjaki EIRENE. CENIDH dela z mladimi iz socialno ogroženih skupin, da bi prepoznali dinamiko nasilja in družbeno tolerirano vsakdanje nasilje, ga reflektirali in razvili alternative za ravnanje. Tako se bodo usposobili, da bodo svoje pravice zahtevali po demokratični poti in s tem prispevali k širjenju kulture miru. Center po vsej deželi izobražuje aktiviste človekovih pravic, ki so tudi v odročnih krajih pristojni sogovorniki za odkrivanje primerov kršenja človekovih pravic. Informacije o kršenju človekovih pravic posredujejo naprej CENIDH, na kraju samem pomagajo ljudem, da svoje potrebe primerno artikulirajo in jih posprejmejo tudi na urade.

 

EIRENE: Internationaler Christlicher Friedensdienst / Mednarodna krščanska mirovna služba

 

eno od načel: mirovno delo potrebuje inspiracijo in nenasilno mirnovno delo potrebuje mirovno duhovnost. Kot ljudje različnih religioznih, humanističnih in političnih svetovnih nazorov iščemo to, kar nas povezuje in spodbuja mir. V naši skupnosti, v odprtem dialogu kot tudi v vsakdanjem delu najdemo moč, da se upremo nasiljlu.

 

Adventni koledar 2018 je sestavil uredniški odbor pod vodstvom Sigrid Grabmeier, izdaja: www.Wir-sind-Kirche.de;
prevod A. Smrečnik

REŠITI ŽIVLJENJE DRUŽINE – otroku pomagati na varno

“Ko sem iskal Večnega, mi je odgovoril,
osvobodil me je vseh mojih strahov.
Spoštujte ga in žareli boste od veselja,
vaše obličje ne bo osramočeno.
Ponižani so klicali – in Večni jih je slišal
jih osvobodil iz vseh njihovih stisk.”
Psalm 34,5-7
Prim. Biblija v pravičnem jeziku Gűthersloher 2006-2

SPREMLJANJE NA NOVIH POTEH
“Vojna še traja. Ljubeči starši – zastrašeni in zaskrbljeni, z upanjem in pogumom v srcu – se odločijo bežati. Zapustijo svoj dom, odidejo v tujino, v nepoznano. Tako rešijo življenje družine.
Sedaj je otrok na varnem. Toda: senca velikanske, grozne zastrašenosti mu sledi vsepovsod. Grozen čas je.
Otrok čaka, da mu bo bolje. Čaka in upa. Želi si, da strahu ne bi več čutil. Včasih počne nenavadne stvari. In s tem ne more nehati.
Otrok ne razume, kaj z njegovo dušo in njegovim telesom dela senca velikanske, strašne zastrašenosti . Joka, kriči, mogoče tudi udarja okoli sebe, se skriva od sramežljivosti … . Nima pojma, kaj bi mu lahko pomagalo.”


Susanne STEIN: Begleitung auf neuen Wegen / Spremljanje na novih poteh – Traumabilderbuch / Slikanica o travmah

Adventni koledar 2018 je sestavil uredniški odbor pod vodstvom Sigrid Grabmeier, izdaja:www.Wir-sind-Kirche.de;
prevod A. Smrečnik;

DVIGNITI SKLONJENEGA IN PORAŽENEGA SOČLOVEKA  

“Če bi to delo sprejel svobodno, bi moral za to dobiti plačilo. Toda meni je bila zaupana odgovornost kot sužnju, ki se ga ne vpraša.”
1 Kor 9,17
Prim. Biblija v pravičnem jeziku Gűthersloher 2006-2 NZ

ANGEL PONIŽNOSTI

Ponižni ljudje niso ljudje, ki bi se poniževali sami, ki BI se izmikajo vsem nalogam, ker bi se jih ne upali lotiti. To niso sklonjeni ljudje, ki bi v napačni podrejenosti razvrednotili samega sebe. Temveč so to ljudje, ki so pogumni in imajo svojo lastno resnico in zaradi tega nastopajo ponižno. Zavedajo se, da so vsi prepadi sveta tudi v njih. Zaradi tega nikogar ne obsojajo. Ker so se sklonili k zemlji svoje resnice, lahko postanejo angeli ponižnosti, ki dvigujejo sklonjene in poražene ljudi.
Anselm Grün, 50 Engel für das Jahr: Der Engel der Demut; /50 angelov za leto: Angel ponižnosti Herder Verlag

Adventni koledar 2018 je sestavil uredniški odbor Adventni koledar pod vodstvom Sigrid Grabmeier, izdaja: Wir-sind-Kirche.de;
prevod A. Smrečnik;

SPREMENIM SVOJ POGLED – vidim trpljenje in potrebe drugega

“V tistih dneh in v tistem času pustim, da Davidu zraste pravičen potomec; ta oseba bo v deželi uresničila pravico in pravičnost.”
Jer 33, 15

Prim. Biblija v pravičnem jeziku Güthersloher 2006/2 SZ

PRAVICA POSTANE TUDI PRAVIČNOST

“… Ta družba razpada v zastrašene, frustrirane in sprte posamezne dele, če gleda vsak samo na ohranjanje svoje pravice, privilegijev in svoboščin, trpljenje in potrebe drugega pa ga pustijo hladnega. Z učenjem in perfekcioniranjem spremembe perspektive položimo temeljni kamen za to, da pravica dodatno postane enaka pravičnosti. …”
Martino Monda

Zakaj pravica ni vedno pravičnost – (nem.)

Adventni koledar 2018 je sestavil uredniški odbor Adventni koledar pod vodstvom Sigri Grabmeier, izdaja: Wir-sind-Kirche.de;

PS: Povezava: Prof. na univerzi v Bernu 2016: … Ko ni volje udejanjiti pravico, ali če ni sposobnosti uresničiti pravico. … Razprava v nemščini objavljena na spletu.
Prosim za strokovni slo. prevod pravnika ali pravnico. Potem slo. prevod objavim v celoti, ker je kratek (A4) in jasen. Hvala.
https://www.philosophie.ch/philosophie/grosse-fragen/warum-ist-recht-ungleich-gerechtigkeit
prevod A. Smrečnik;