stavim na ljubezen

Za božič in ob menjavi leta 2016

V tem tako kritičnem času vam želimo v krščanskem upanju božič poln Boga in blagoslovljeno dobro novo leto 2016

BOG NAJ VAS ČUVA IN OSVOBODI
Stavim na ljubezen / to je vsebina / odstraniti iz sveta sovraštvo / dokler ne bomo pripravljeni se naučiti / da oblast nasilje maščevanje in zmaga / ne pomenijo nič drugega kot vojno / na zemlji in potem nad zvezdami //

Stavin na ljubezen / kadar me nevihta prisili da pokleknem / in črkuje strah na mojem čelu / mi temen večer zamegli čute / prijatelj poje v nasprotnem taboru / mlad človek izgubi glavo / star človek vadi svoje slovo

Stavim na ljubezen / to je vsebina / iz sveta pregnati sovraštvo / ga opisovati vedno znova / eni pravijo da je vzrok denar / drugi pravijo da je tak svet / da je v napačnih rokah

Vsak ve bolje kaj je vzrok / toda še nihče ni premagal sovraštva / ne da bi ga sam končal / lahko mi reče karkoli / in mi lahko poje kakor hoče / in mi razloži kar hoče / in mi utemelji kakor potrebuje / stavim na ljubezen konec !

Bog vas varuj / Bog naj nas čuva in osvobodi. / Amen

soglasje o temeljnih vrednotah – Vzgoja 12-2015

… Kako bi bilo na svetu, če bi se v vseh družinah in šolah vadili v čutenju in povezanosti z vsemi ljudmi, da bi čutili bolečino, žalost in trpljenje, upanje in radosto drugih. Ta čut potrebujemo, saj vsak dan … Ponižni in preprosti lahko planet ozdravijo smoga, smeti, agresivnega in domišljavega vedenja, ki potvarja naravo, človeka in Duha. … (Uvodnik – str. 1 Silvo Šinkovec: Na poti k sebi)
Soglasje o temeljnih vrednotah – so nekateri prispevki v decemberski reviji Vzgoja štv. 68 o predavanjih na posvetu gibanja Svetovni etos Slovenija v Cankarjevem domu v Ljubljani 20. oktobra 2015. Pravočasno za božične in novoletne praznike so dialoški prispevki v reviji Vzgoja odlično branje za spodbudo za naše človeško ravnanje v novem letu 2016.


Vzgoja 68, sreda 23. december 2015
V žarišču: Soglasje o temeljnih vrednotah

Uvodnik str. 1 Silvo Šinkovec – Na poti k sebi

V žarišču: Soglasje o temeljnih vrednotah str. 3 Marko Pavliha – Svetovljansko gibanja za domače sožitje;
str. 5 Borut Ošlaj – Zakaj potrebujemo skupne vrednote;
str. 7 Janek Musek – Evropsko ogrodje etike in vrednot (EOEV);
str. 9 Peran Bošković – Soglasje o temeljnih vrednotahza prihodnost slovenske družbe;
str. 12 Budistična kongregacija Dharmaling – Nepristranskost – osnova pravičnosti in sočutja;
str. 14 Vlasta Nussdorfer – Pravičnost;
str. 16 Jurij Dobravec -“Frančiškova” / papeževa okrožnica povezuje vse zemljane – Hvaljen moj Gospod;

Naš pogovor str. 19 Miroslav Mozetič – Človekovo dostojanstvo je temeljna vrednota (Pogovor pripravil Silvo Šinkovec)

Etika v šoli str. 25 Vojko Strahovnik – Vrednote in etična vzgoja v zgodnjem najstništvu
Predavanja posveta so posneta in dostopna na povezavi Socialna akademija in spletu www.svetovnietos.si.

Revijo Vzgoja lahko naročite po telefonu 01/43-83-983 ali na elektronski pošti: revija.vzgoja@gmail.com.
Veseli smo mnenj bralcev. Sporočite nam tudi Vaše mnenje ob listanju po reviji ali poglobljenem prebiranju člankov.
Imate predlog, komentar, kritiko? To lahko storite tukaj.
Hvala Vsem, ker nam pomagate soustvarjati revijo Vzgoja.

25. december 2015 Praznik Jezusovega rojstva – Božič

Ko so angeli šli od njih v nebo, so pastirice in pastirji govorili drug drugemu: »Pojdimo torej v Betlehem in poglejmo to, kar se je zgodilo in kar nam je sporočil Gospod življenja!« Hitro so odšli tja in našli Marijo, Jožefa in dete, položeno v jasli za krmo. Ko so to videli, so povedali vse, kar jim je bilo rečena o tem otroku. In vsi, ki so to slišali, so se začudili temu, kar so jim povedale pastirice in pastirji. (Prim. Lk 2, 15-18)

ČLOVEKOVO SRCE POSTANE JASLICE

 

In on bo rojen, vsak dan, ko bodo hiše postale molilnice, se srca odprla, da bodo postale jaslice, revne, toda sprejemljive.

 

On bo rojen, ko bomo čutili rane v svojem lastnem mesu, ki so od udarcev, in povzročijo smrt, stokanje in solze v marsikateri hiši.

 

In ČLOVEK postane, ko nam ni treba več vprašati, na katera vrata še smemo potrkati. Če se človeštvo več ne pozabi s hrbtom proti hrbtu. Ko premagamo ločevanje:
prvi svet proti tretjemu
veliki proti malin
bogati proti revnim
domačini proti tujcem –

temveč se vzravnamo
obraz proti obrazu
in si kličemo: ČLOVEK ! BRAT ! *
BLAGOSLOVLJEN BOŽIČ !

 

* SESTRA (opomba uredništva)

 

iz:  Zur rechten Zeit Widerstand leisten / Se pravi čas upreti;  Cristy Orzechowski: Steh auf, Hirtenkind! Über Weihnachtsfragen stolpern / Vstani, pastirček! Spotikanje prek božičnih vprašanj. Plöger Verlag 2001, S. 28f

Adventni koledar 2015 je pripravil Sigrid Grabmeier
© (2015) KirchenVolksBewegung Wir sind Kirche, vse pravice pridržane, prevod AS.

JEZUS

“… Jezus Kristus je temelj pristne krščanske duhovnosti. Izzivalen življenjski model za naš odnos do sočloveka in tudi do Boga. … Je pa kristjan tisti, ki se na svoji čisto osebni življenjski poti (in vsak človek ima svojo lastno) trudi, da bi se praktično ravnal po tem Jezusu Kristusu. … ” (avtor na zavihku)

Lahko si sami podarite za božič in novo leto 2016 svojo knjigo ki se nam je “rodila” letos:
JEZUS, Hans Küng, 2015, Znamenje, str. 368, prevedla R. Štus in J. Bohak, ur. S. Reher,
(prevod uspešnice Christ sein 1974 oz. Biti krščanin 2001) naročilo za 19,00 Eur plus tiskovnina 1,00 Eur pri: “dominikanci.petrovce@gmail.com”. Za slovenskega laika in laikinjo in vsakega je lahko enkraten in preprost ključ za jasnejše branje, razumevanje in ravnanje po sporočilih evangelijev in Nove zaveze.

Sveti večer, spomin na Jezusovo rojstvo, četrtek 24. december 2015

Razodela se je namreč Božja milost, ki rešuje vse ljudi. Vzgaja nas, naj se odpovemo brezbožnemu življenju in posvetnim poželenjem ter razumno, pravično in res predano Bogu živimo v sedanjem veku, ko pričakujemo, da se bosta uresničila srečno upanje in pojavila slava vélikega Boga in našega odrešenika Jezusa Kristusa, (Prim. Tit 2, 11-13)

ČUTENJE … NEŽNOST IN SOČUTJE, PRIZANESLJIVOST IN ODPUŠČANJE
… Skratka, Božje usmiljenje ni nekaj zamišljenega, ampak je oprijemljiva resničnost, s katero razodeva svojo ljubezen, ki je kakor očetova ali materina, ko sta iz globine srca ganjena ob svojem otroku. Zares lahko tukaj rečemo, da gre za ljubezen »iz srca«. Prihaja iz notranjosti kot globoko naravno čutenje, ki ga sestavljajo nežnost in sočutje, prizanesljivost in odpuščanje. …

 

… Kakor opažamo, je usmiljenje v Svetem pismu ključna beseda, s katero se označuje Božje delovanje do nas. Ne omejuje se, ko nam izraža svojo ljubezen, ampak jo naredi vidno in otipljivo. Ljubezen tudi sicer ne more nikoli biti abstraktna beseda. Že po svoji naravi gre za oprijemljivo življenje: za namene, drže in vedenje, ki se izražajo v vsakdanjem delovanju. Božje usmiljenje je njegova odgovornost do nas. On se čuti odgovornega, to je, želi nam dobro in nas hoče videti srečne, polne veselja in vedre. Isto valovno dolžino mora ujeti usmiljena ljubezen kristjanov. Kakor ljubi Oče, tako ljubijo otroci. Kakor je on usmiljen, tako smo poklicani, da smo usmiljeni tudi mi drug do drugega. …

Misericordiae Vultus – Bula ob napovedi izrednega jubileja … 11. apr. 2015

Adventni koledar 2015 je pripravil Sigrid Grabmeier
© (2015) KirchenVolksBewegung Wir sind Kirche, vse pravice pridržane, prevod AS.

Weihnacht 150Blagoslovljen božič.

Praznik upanja in svetlobe, se blilža iz dneva v dan. Varnost in srečo obljublja, zaupanje, karkoli pride.

Odložite ihto in se ponovno zamislite, kaj je ta praznik prvotno bil, nekoč je zasijala zemlji zvezda, od tedaj naprej sveti za vedno.

Želi nas greti, dajati upanje. In sejati veselo  zaupanje. V življenju vsakega človeka na zemlji, ne pozabimo sporočila.

Mislimo na vsakega tukaj na zemlji, ki je na senčni strani. Star, bolan, izmučen, mati z bolnim otrokom.

Naj bo praznik pred vsemi darili praznik pomisleka, da prinese v srca mir in z njim moč, da bi odpustili.

Mreža sodobno verovati želi vsem vesel in ustvarjalen praznik rojstva  Jezusa z mnnogimi srečanji, v katerih je možno začutiti učlovečenje Boga. Naj vam vesele oči ogrejejo srce in odprejo predvsem za ljudi, ki potrebujejo pomoč in naklonjenost. Blagoslovljen božič.

 

sreda 23. december 2015 – advent IV. teden

Toda kdo bo mogel prenesti dan njegovega prihoda, kdo bo obstal, ko se prikaže? (Prim. Mal 3, 2a)

MOŽNOST SMISELNEGA ŽIVLJENJA

 

verjamem v duha
ki je z jezusom prišel na zemljo
in skupnost vseh ljudstev
in našo odgovornost za to
kar se bo zgodilo z našo zemljo
dolino polno stokanja lakote in nasilja
ali božje mesto
verjamem v pravični mir
ki ga je mogoče vzpostaviti
na možnost smiselnega življenja
za vse ljudi
in v prihodnost tega božjega sveta

iz: Dorothee Sölle, Credo

Adventni koledar 2015 je pripravil Sigrid Grabmeier
© (2015) KirchenVolksBewegung Wir sind Kirche, vse pravice pridržane, prevod AS.

V temni noči je zvezda posijala,

celemu svetu luč je podarila.
Na nebesnem obodu je luč posvetila,
vsakemu otroku svetlobo je podarila.

(Pesem ob prižiganju svečk…)

torek 22. december 2015 – advent IV. teden

»Moja duša poveličuje Gospoda življenja, kajti velike reči mi je storil. Moč je pokazal s svojo roko, razkropil je tiste, ki so svoja srca usmerili na to, da se povzdigujejo nad druge. Mogočne je vrgel s prestolov in povišal je nizke.” (Prim. Lk 146-52)

NEMOČNI DOBIJO POMOČ

 

Revolucionarna pesem opeva popolno spremembo stanja in razmer, ja njihov preobrat. Revni in nemočni dobijo pomoč, in sicer na račun bogatih in mogočnih. To revolucijo prireja Bog! Nihče drug. Povišanje ponižane Marije je začetek osvobajanja ljudstva – s strani Boga. Ta Marija, ki zapoje tako revolucionarno pesem, po mojem občutku nima opraviti več dosti skupnega s tisto tudi od mene dostikrat v prvem trenutku asociirane Marije, ponižne ženske s pridno sklonjeno glavo. Vedno bolj je tista Marija, ki skupaj z Elizabeto trka na boben svetovne revolucije Boga. Obe ženski preroško oznanjata svetovno revolucijo Boga, njegovo zavzemanje za revne. Marijine lastne izkušnje niso razložene, toda Marija se postavi z dobesednimi povzetki besedil, npr. hvalnice Hananija ali pa psalmov, v povezanost z izkušnjo drugih žensk, pa tudi tistih njenega lastnega ljudstva, ki večinoma trpi lakoto. Marija je iz tega ljdustva. Naznanja svetovno revolucio in poimenuje osvoboditev: Jezus (1,31).

Esther Kobel:
Maria poje! Pridiga po Luku 1,39-56; 2. advent, 4. dezember 2005 St. Leonhard, Basel

Adventni koledar 2015 je pripravil Sigrid Grabmeier
© (2015) KirchenVolksBewegung Wir sind Kirche, vse pravice pridržane, prevod AS.

ponedeljek 21. december 2015 – advent IV. teden

“Srečna si, ki si verjela, da se bo izpolnilo, kar ti je povedal Bog življenja.”  (Prim. Lk 1, 45)

KRIZA KOT MOŽNOST ZA ODGOVORNOST IN RAST
Gospa A. je razmišljala o splavu, ki je v Nemčiji pod posebnimi pogoji legalen do 12. tedna nosečnosti. … Svetovalka ji je pripovedovala, da njen položaj ni brezizhoden in je vsekakor nekaj možnih perspektiv za življenje z otrokom. … Svetovalka je mladi ženski zagotovila tudi našo ponudbo pogovora pred in po rojstvu otroka do treh let njegove starosti . Po paketu informacij se je za žensko A. posvetila luč na koncu tunela.
Najprej se je po tej pestrosti ponudb podpore odločila, da bo v miru razmislila in o tem povedala tudi staršem in očetu otroka. Svetovalka se je dogovorila za ponoven pogovor v bližnji prihodnosti. Gospa A. ga je sprejela in pripovedovala, da se je pogovorila s svojimi starši in da se je spremenila in pozitivno sprejema obstoječo nosečnost. Po vprašanju, kaj je bil vzrok temu, je povedala, da potem, ko se ni več počutila tako nebogljeno in osamljeno, je postajala njena odločitev za otroka bolj jasna in varna, tako da so ji tudi starši zagotovili podporo. Pri očetu otroka je bilo še nesigurno, če bo tudi sam podpiral odločitev za otroka. Gospa A. je med nosečnostjo in po porodu koristila osem enournih pogovorov. Na primeru gospe A., tako gospa  Tölkes-Geißler, “je lahko videla krizo kot možnost da prevzame odgovornost in raste.”
D. Tölkes Geißler: Primer iz praktičnega svetovanja;
Letno poročilo 2014 Dostojanstvo žensk Lahnstein (v nemščini)
Adventni koledar 2015 je pripravil Sigrid Grabmeier
© (2015) KirchenVolksBewegung Wir sind Kirche, vse pravice pridržane, prevod AS.

IV. adventna nedelja 20. december 2015

Bog bo razsojal med številnimi ljudstvi, dokazoval močnim narodom v daljne dežele. Svoje meče bodo prekovali v lemeže in svoje sulice v srpe. Narod ne bo več vzdignil meča proti narodu, ne bodo se več učili vojskovanja. Sedeli bodo vsak pod svojo trto in pod svojo smokvo in nihče jih ne bo strašil.” (prim Mih 4,3-5)

V ZAVEDANJU
aktualnega širjenja hladnih vojn in nasilja, poslabšanja situacije v mednarodnih odnosih in znamenj za novo hladno vojskovanje, oboroževanje, predvsem z jedrskim orožjem, antagonističnega razvoja okoli verskih fundamentalistov kot tudi posebno konflikta na bližnjem vzhodu

 

OPOGUMLJENI
z večjim zavedanjem o enakovrednosti vseh ljudi, solidarnosti n povezovanja:

 

SE ZAVEZUJEMO
jasno obsoditi vsako vojno dejanje,
v naši družbah globalno in lokalno pospeševati nenasilje; in
zagovarjati, da bo katoliška cerkev ratificirala in mednarodno spodbujala priznane dokumente o človekovih pravicah (npr. splošna izjava o človekovih pravicah in evropska konvencija o človekovih pravicah).

Iz Izjave Council 50 „za cerkev – v duhu evangelija – za svet – zaveza Jezusovih učenk in učencev “  22. november 2015

Adventni koledar 2015 je pripravil Sigrid Grabmeier
© (2015) KirchenVolksBewegung Wir sind Kirche, vse pravice pridržane, prevod AS.

sobota 19. december 2015 – advent III. teden

V dneh Heroda, kralja v Judeji, je živel duhovnik, ki mu je bilo ime Zaharija. Bil je iz Abíjeve duhovniške skupine, njegova žena pa je bila izmed Aronovih hčera; ime ji je bilo Elizabeta. Oba sta bila pravična pred Bogom. Živela sta v vsem po vseh zapovedih in navodilih Gospoda življenja in se nista pritoževala. Otrok nista imela, ker Elizabeta ni bila rodovitna, in sta bila že zelo v letih.  prim. (Lk 1,5-7)

ZAKON JE SKUPNO ŽIVLJENJE V LJUBEZNI, ZVESTOBI IN ODGOVORNOSTI

 

Na novo je primerno ovrednotiti, kaj lahko biblično in teološko razumemo kot zakrament, predvsem kot zakramentalni zakon. Aktualni prevladujoči nauk in pastoralna praksa še vedno polagata težišče na pravni akt sklenitve zakona in zanemarjata konstitutivni pomen skupnega življenja v ljubezni, zvestobi in odgovornosti, ki se lahko razvije šele s časom.

 

Na novo ovrednotiti velja še vedno močno biološko zaznamovano predstavo spolnosti, ki je fiksirano na spočetje potomstva. Spolnost se udejanja v dolgih življenskih procesih in odnosih, v katere je treba umestiti tudi pravila za dober zakon.

Iz: Odprto pismo nemškim škofom udeleženim na sinodi 2015 (v nemščini) od 26. augusta 2015 cerkvenega ljudskega gibanja Wir sind Kirche

Adventni koledar 2015 je pripravil Sigrid Grabmeier
© (2015) KirchenVolksBewegung Wir sind Kirche, vse pravice pridržane, prevod AS.


Wir sind Kirche-Adventskalender 2015