TEK ZA ZMAJEM – Khaled Hosseini – roman

KHALED HOSSEINI
Slika v vrstici 1
Ljubljana, Mladinska knjiga, 2006 (5-2013), Št. strani: 507, Prevod: R. Kozmos

AFGANISTAN SKOZI ZGODBO O PRIJATELJSTVU IN IZDAJI

Ganljiva in spretno napisana zgodba o dveh prijateljih se odvija v sedemdesetih letih 20. stoletja, ko se začnejo v Afganistanu dogajati veliki politični in zgodovinski premiki. Amir prihaja iz bogate paštunske družine v Kabulu. Njegov prijatelj Hasan je Hazar, sin služabnika Amirjevega očeta. Prijatelja sta kljub razlikam v družbenem položaju in veri. V Kabulu preživljata brezskrbno mladost, kamor spada tudi tradicionalno spuščanje zmajev. Hasan je zvest, požrtvovalen, pogumen in iskren deček, ki ima nadvse rad muhastega, preračunljivega, včasih tudi dvoličnega in zlobnega Amirja. Ko v državi religiozno in politično oblast prevzamejo talibi, Hasan ostane doma, medtem ko Amir in njegov oče preko hribov, skrita v cisterni, zbežita iz Kabula. V Ameriki začneta novo življenje. A izdano prijateljstvo dolga leta tako muči Amirja, da se odloči vrniti v Afganistan. Med opise običajev in vsakdanjega življenja prebivalcev so v dialoge in drobne stranske zgodbe vtkane univerzalne modrosti o prijateljstvu, pogumu, vztrajnosti, iskrenosti, spodbujanju, ljubezni, miru, zvestobi. Na drugi strani so prikazane krutosti talibskega režima, porušeno mesto, kamenjanje prešuštnikov… Knjiga globokih čustev izpod peresa afganistanskega emigranta, ki jo boste želeli prebrati še enkrat.

ODLOMEK IZ KNJIGE

 

Na lepem me je prijelo, da bi odstopil. Da bi odnehal in šel domov. Kaj sem sploh mislil? Zakaj sem se lotil vseh dolgotrajnih priprav, ko sem vendar v naprej vedel, kakšen bo izid? Baba sedi na strehi in me gleda. Njegov pogled sem občutil kakor žarek pripekajočega sonca. Pred menoj je bil velik neuspeh, polomija na celi črti, celo za moja merila.
“Ne vem, ali se mi danes ljubi spuščati zmaja,” sem rekel.
“Saj je vendar krasen dan,” se je začudil Hasan.
Zasukal sem se na petah. Nisem več hotel gledati proti strehi domače hiše. “Ne vem, mogoče bi bilo bolje, da greva domov.”
Takrat je stopil predme in tiho rekel nekaj, kar me je skoraj prestrašilo. “Ne pozabi, Amir aga. Nobene pošasti ni, samo čudovit dan.”

THE KITE RUNNER. ZDA, 2007. Režija: Marc Forster. Igrajo: Khalid Abdalla, Ahmad Khan Mahmoodzada, Atossa Leoni. Drama. 128 minut.

Roman Khaleda Hosseinija o dveh dečkih, ki skupaj odraščata v Afganistanu v 70. letih, je bil v ZDA kar dve leti na vrhu lestvice najbolje prodajanih knjig. Film skuša biti predlogi kar najbolj zvest, a mu vseeno ne uspe na ekran prenesti kompleksnosti zgodbe in afganistanske kulture.
Amir je uspešen pisatelj v ZDA, a se vrne v rodni Kabul, da bi pomagal sinu Hassana, svojega nekdanjega prijatelja. Amir in Hassan sta bila najboljša prijatelja, a je njun odnos razdrlo Amirjevo ljubosumje in strahopetnost.
Zgodba o dečku, ki je naredil veliko krivico in jo ima zdaj kot mož možnost vsaj malo popraviti, je eden bolj ganljivih filmov sodobnega časa.

OPOZORILO: Mlajši otroci naj si program ogledajo s starši oziroma skrbniki.

ZANIMIVOSTI

Hosseini je bil sam rojen v Kabulu, a ga je zapustil še pred invazijo Sovjetske zveze.
Otroškima igralcema iz filma so v domačem Afganistanu tako močno grozili, da so ju morali preseliti v Arabske emirate. Knjiga je bila prav tako ena tistih, ki so jih največkrat poskušali odstraniti iz knjižnic, ker je tako negativno prikazovala talibane in ker prikazuje, kako so Paštuni tlačili Hazare. Hosseini je ob tem izjavil: »Nikoli ne rečejo, da to, kar sem napisal, ni res. Pravijo le, zakaj nas sramotiš? Mar ne ljubiš svoje domovine?«
Hosseinijevo knjigo je v scenarij predelal David Benioff, trenutno najbolj znan kot soavtor serije Igra prestolov.
V slovenščini sta poleg Teka za zmajem izšli tudi Hosseinijevi knjigi Tisoč veličastnih sonc in In v gorah odzvanja.

http://www.delo.si/kultura/film/vikendov-tv-namig-tek-za-zmajem-kino-ob-22-25.html

Slika v vrstici 8

slika iz filma

Slika v vrstici 7Slika v vrstici 6

slika iz filma

Slika v vrstici 9Slika v vrstici 6

slika iz filma

Sam sem knjigo dobil v dar. Hvala.
Ganjen sem bil ob branju.
Šele proti koncu sem se spomnil, da sem videl že vsaj en prizor iz filma ali pa celoten film.
Pred časom sem bral nemško knjigo o Islamu avtorja Hamed Abdel-Samad, Der Untergang der islamischen Welt, ki mi jo je na srečanju v Soči poleti posodil prijatelj Zvone in sem jo prebral na mah… In jo seveda tudi priporočam… Vsaj sam sem se ob tem branju veliko spraševal  in razmišljal o svojih osebnih vrednotah… načelih… idealih… vizijah… načrtih… potrebah… željah…