POSTATI ČLOVEK – adventna sreda 7.12.2016

SKRBETI ZA SOČEN PAŠNIK

Jaz sem vrata za ovce. Vsi, ki so prišli pred menoj, so tatovi in roparice, toda ovce jih niso poslušale. Jaz sem vrata. Vsi, ki vstopajo skozme, bodo rešeni; hodili bodo noter in ven in bodo našli pašo.

(Prim. Jn 10,7b-9 Biblija v pravičnem jeziku Gütersloh 2006/2)

STAVITI SVOJE SRCE NA PRAVE VREDNOTE, KI PREMAGAJO TUDI REVŠČINO

Luther v svojih 95 tezah iz leta 1517 napada trgovanje z odpustki, pri tem ne gre le za zgrešeno pobožnost posameznega človeka. Mnogo bolj s to svojo kritiko prizadene plačljivost zveličanja in s klicom k premagovanju revščine srce nove stopnje civilizacije denarja (“kakor hitro je denar /plačilo za odpustek/ v nabiralniku, lahko začneta rasti dobiček in pohlep”, teza 28). Kajti ta civilizacija je na tem, da podredi vsa področja življenja ekonomiji, to pomeni, komulaciji kapitala. Če si podredi religijo in cerkev, tedaj prevladujočo oblast, si je podvrgla že vse. Kajti religija daje smisel celoti. To je Luther kasneje izrecno reflektiral v svoji razlagi 1. zapovedi v velikem katekizmu:
“Nekateri, ki mislijo, da imajo zadosti boga in vsega, ko imajo denar in posest, se tako zanašajo in hvalisajo in počutijo varne, da nikogar drugega ne upoštevajo več. Zgleda, kot da ima ta potem tudi enega boga, ki se imenuje mamon, to sta denar in posest, na katera stavi vse svoje srce, ki sta tudi vsesplošen malik na zemlji.”

Ulrich Duchrow v “Radikalizirati reformacijo – provociran z biblijo in krizo v kontekstu periode od denarja gnane civilizacije” Predavanje 23.10.2016 pri posvetu reformnih skupin v Wittenbergu na temo “Napravi kot Bog  – postani človek”.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja