ohraniti gozd kot prostor živali in rastlin – ADVENT petek 9.12.2016

Jaz sem Bog, tvoje božanstvo, ki te učim, kar ti koristi,
pustim te stopati po poti, po kateri naj bi hodil.
Tvojih potomcev bi bilo kakor peska in naslednikov tvojega rodu kakor peščenih zrn.
Njihovo ime ne bi bilo iztrebljeno, ne bi bilo izbrisano pred menoj.

(Prim. Iz 48,17.19. Biblija v pravičnem jeziku Gütersloh 2006/2)

CESTA NAJ POVEZUJE IN NE UNIČUJE
Med kratkim obiskom doline Baliem v visoki dolini zahodne Papue je lahko Robert Hofrichter od organizacije za zaščito morja   mare-mundi.eu med nekaterimi izleti opazoval vznemirljiv razvoj in uničenje primarnih gozdov v Indoneziji. Da pride na to področje,, je potrebno iz Jayapure, glavnega mesta zahodne Papue, ki pripada Indoneziji (zahodna polovica otoka Nove gvineje, vzhodna polovica je samostojna država), poleteti v Wameno na visoko planoto. To je edini dostop do visoke doline, cestne povezave zaenkrat še ni. Se pa okoli reke Baliem  v gore tega področja zajeda vedno več cest.
Sicer pa bi lahko imeli gozdovi Indonezije velik pomen, kajti prav oni so življenjski prostor ocenjenih dveh tretjin vseh vrst živali in rastlin na kopnem. Odveč je omeniti, da je večji del tega resno ogrožen zaradi izumrtja.
Od ocenjenih 50.000 let naprej živijo “ljudje kamene dobe” na otoku Nova Gvineja. toda razvoj modernega časa to staro in pradavno civilizacijo uničuje v divjem tempu. Organizacije za zaščito človekovih pravic so jasne. Govorijo o “Indonezijskem zatajenem genocidu”, o iztrebljanju ljudstva v Papui, za katero ZDA in Avstralija prodajata vojaško opremo.
Nasvet prizadetih: “Ne ustanavljajmo čajnic samo za brezdomce ali pa odvisnike”, so upoštevali. Do danes velja v čajnici Jona načelo: vsak ima pravico biti tukaj.
(Pevod A. Smrečnik)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja