Muhammad Hamidullah – PET6JAN2017

Povzetek
30. Skratka, kamor koli v tem obdobju pogledamo, povsod na svetu vidimo samo vojne, nesmiselne predsodke o rasah, barvi kože, jeziku ali krajih, veliko bedo zaradi nepravične porazdelitve dobrin med nekaterimi bogatimi in ostankom ljudstva, ki praktično ničesar ni posedovalo. Ljudje so pozabili, da so bili vsi potomci istega para: Adama in Eve. In njihovo sovraštvo do brata jih je ponižalo globlje od divjih živali. Mnogi so prakticirali materializem, ki je primeren za volkove. Da bi se predali duhovnim vajam, so se nekateri umaknili iz sveta; vsekakor so
bili podobni angelom, toda to je služilo le njim samim, medtem ko človeška družba od tega ni imela skoraj nobene koristi. Eni in drugi so pozabili, da je človek hkrati sestavljen iz telesa in duha. Človeštvo je zaradi tega potrebovalo pravo navodilo, neko “religijo”, ki bi ji  ponudilo vsesplošnega voditelja, ki bi nakazal obe poti – materialno in duhovno – in povezavo, uravnoteženost med tema dvema vidikoma človeka, da bi ga usposobil za harmoničen razvoj. Človek ni niti angel niti zlodej niti kamen. Ima sposobnost, da dela tako hudobije kot tudi dobro, ima pa tudi razum, da lahko obvlada svoja slaba nagnjenja in svoje strasti. Človek je to pač potreboval, da se mu to ponovno pojasni in ga ponovno uči, da nima samo pravic, temveč tudi določene dolžnosti in da je in bo odgovoren za vse, kar dela v svojem življenju.
(str.35 prevod A. Smrečnik)


Dobro je poznati osnovne in temeljne vsebine verskih izročil vsaj svojega prostora in časa. Zaradi tega predstavljam povezavo na zanimivo strokovno evropsko knjigo o Islamu prof. M. Hamidullah.
Je utemeljena strokovna knjiga, ki omogoča znanstveno soočenje z Mohamedom, prerokom Islama v našem kulturnem  prostoru v nemščini, francoščini in bosanščini.”

Literatura:

Prevod iz francoščine:
Bosanski prevod prof. Nerkez Smailagic, na podlagi prve izdaje, je išel 1977 v Zagrebu.
Muhammad Hamidullah, „Muhammad – Prophet des Islam“, Patmos, 2016, 766 S.

O sirama Božijega poslanika Muhammeda, alejhisselam, objavljenim …

znaci.com/…/O-sirama-Bozijega-poslanika-Muhammeda-…
Prevedi to stran 18. sep. 2007 – Takvo je dvotomno djelo Muhammeda Hamidullaha Muhammed, a.s.,
– život i djelo, koje je na naš jezik preveo Nerkez Smailagić 1977. godine …


O avtorju:
Dr. Muhammad Hamidullah, je bil prof. ljudskega prava in učenjak za šariatsko pravo, med drugim je soustvarjal pakistansko ustavo. Promoviral je v Bonnu kot dr. filozofije in učil do 1996 kot profesor mednarodno islamsko pravo in islamsko ustavno pravo v Parizu. Umr je 2002 v ZDA.Hamidullah, Muhammad 170

Muhammad Hamidullah velja za enega najpomembnejših muslimaskih osebnosti 20. stol. in vplivno znanstveno avtoriteto. Leta 2002 umrli strokovnjak zgodovine zgodnjega islama razvija v svoji knjigi Mohamed – prerok Islama življenje in delovanje preroka na podlagi Korana in izročila izrekov in ravnanj Mohameda (Hadite).

Avtor pa je za vire uporabljal tudi arabsko poezijo in socio-kulturna spoznanja. Kaj vemo o Mohamedovi družini? Kaka je bila politična in gospodarska situacija v predislamski Arabiji? (glej preveden citiran odstavek Povzetek). Kaki so bilo odnosi zgodnjega Islama do drugih religij? Kako naj razumemo nadaljni razvoj?

Je utemeljena strokovna knjiga, ki omogoča znanstveno soočenje z Mohamedom, prerokom Islama v našem kulturnem  prostoru v nemščini, francoščini in bosanščini.

Mohamedovo sporočilo se dotika vseh vidikov človeškega življenja: verskega prepričanja in duhovnih vaj, morale, ekonomije in politike – skratka: vse, kar zadeva individualno in skupno, duhovno in posvetno življenje.

Ta temeljna biografija Mohameda, ki je po francoskih in angleških izdajah sedaj končno izšla tudi v nemščini, prikaže preroka in njegovo poslanstvo kot univerzalno ponudbo, kot racionalno in človeško.

http://www.zeitgemaess-glauben.at/cms/tipps/13-literatur/395-muhammad-prophet-des-islam-2

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja