NOSEČNOST IN ROJSTVO

Srečna si, ker si verjela, da se bo izpolnilo, kar ti je rekel živi Bog.
Lk 1,45
Prim. Biblija v pravičnem jeziku Gűthersloher 2006-2

BITI NOSEČ JE VEČ

Ločevanje rodovitnosti in spolnosti s skoraj varnimi metodami načrtovanja in možnosti, trenutek za otroka določiti sam, si ženske v svojem življenju ne morejo več odmisliti. To pa zapelje k temu, da zgleda vitalni življenjski proces nosečnosti kot načrtovan in uresničjiv. Nenačrtovane in nezaželjene nosečnosti nastanejo mnogokrat kljub zaščiti. Zgleda skoraj tako, kot da naj se spomnimo, da so ustvarjalne ženske potence kot nosečnost in rojstvo kljub vsej medicinski znanosti samovoljne in se izmikajo načrtovanju. Odkriti smisel takih nenačrtovanih nosečnosti na lastni življenjski poti, lahko postane napeto iskanje ne odkrite ali ne živete ženske možnosti.


Ulla Beckers: „Schwanger sein ist mehr“ in K. Althans, I. Mädler, B. Schoppelreich (Hrsg.) Inmitten von Lust und Last – Frauenalltag und Religiosität, München 2000 / Sredi uživanja in napora – ženska vsakdanjost in religioznost…

Der Verein Frauenwürde e.V. zur Förderung von Schwangerschaftskonfliktberatung in Trägerschaft von katholischen Frauen und Männnern feierte dieses Jahr das 20 jährige Bestehen. / Društvo za Žensko dostojanstvo, ki spodbuja svetovanje v konfliktnih nosečnostih v okviru katoliških žensk in moških praznuje to leto 20. obletnico obstoja.

Adventni koledar 2018 je sestavil uredniški odbor pod vodstvom Sigrid Grabmeier, izdaja: www.Wir-sind-Kirche.de;
prevod A. Smrečnik
 
PS: Priporočam ogled filma: Otroci človeštva… Mislim tudi na izjavo pred kratkim v zvezi z okoljem in klimatsko konferenco…, da bodo v nekaj desetletjih moški spermiji baje še komaj sposobni razmnoževanja, sodelovanja pri spočetju… In to komaj po 99 letih po odkritju kontracepcijske tabletke idr. sredstev kot pomoč pri načrtovanju nosečnosti… Kratka sosobna 100-letna zgodovina konca človeškega potomstva… In mislim na pogumna gibanja, društva in pobude, ki pomagajo otrokom, ki so bili spočeti nasilno… V Bosni idr. … V oddaji o Kongu je znan zdravnik bil zgrožen, ko je moral oprerirati otroka, ki je bil zlorabljen… in ta otrok je bil sam spočet nasilno… v posilstvu… In od tega groznega trenutka naprej je vse svoje moči uporabil za boj proti zlorabljanju otrok, deklet, žensk… “Zdravnika kot ravnokar z nobelovo nagrado počaščenega kongolezijskega ginekologa Denis Mukvege, ki operira od jojakov posiljene in mučene ženske.”(Zeit), Od zblojenih moških pa tudi žensk, mater in babic, ki sodelujejo pri uradno prepovedanem obrezovanju oz. mučenju in iznakaževanju deklet za vse življenje… Spomnim na mirovno nobelovo nagrajenko 2018 Nadia Murat (govor ZN) idr.

MORAL BI SE SAM PREKINITI

Med delom in konzumiranjem
naj bi bilo mirno in veselo,
da prisluhneš pozdravu angela:
ne boj se!

Med pospravljanjem in pripravami
poslušaj petje v sebi,
staro pesem hrepenenja:
maranata, pridi, Bog, pridi!

Med odstranjevanjem in načrtovanjem
se spominjaj prvega jutra stvarjenja,
tvojega in vsega začetka,
ko je sonce vzšlo brez namena
in ti nisi bil preračunan
v času,
ki ne pripada nikomur
razen Večnemu.

(Dorothee Sölle)

V imeni predsedsta www.Wir-Sind-Kirche.at Avstrija želimo vsem članom, prijateljicam in prijateljam blagoslovljeno praznovanja božiča in miru polno novo leto!