POMOČ IN SKRB ZA DRUGEGA

Zato pravi Jezus, ko pride v svet: “Žrtev in darov nisi želel, toda telo si mi dal. Tudi žgalnih daritev za popravo krivice ne želiš.” Potem nadaljuje: “Glej, prihajam, … da izpolnim tvojo voljo.”  To pomeni, da Jezus razveljavi prvo, da tako uveljavi drugo.
Hebr 10,5-6,9
Prim. Biblija v pravičnem jeziku Gűthersloher 2006-2 

PREDANOST NAMESTO NESMISELNEGA ŽRTVOVANJA 

Dati zaklati lastnega sina … Kako perverzna religija. Mnogokrat nam to očitajo kritiki Cerkve. Ali ni čudno, da so v takem miselnem sistemu tudi sami žrtvovali druge? Krivoverca so zažgali na grmaci, da se ne bi pritožilo celotno ljudstvo. Žrtvovali svobodo mišljenja, da bi ohranili čisti nauk. Tukaj je bila Cerkev slab zgled. In tudi ni uspela, da bi preprečila žrtveni mehanizem moderne družbe. V njej moramo sprejeti žrtve prometa, da se ne pokvari avtomobilska industrija. V njej moramo sprejeti žrtve racionalizacije, da se ne pokvari gospodarska rast. V njej moramo sprejeti žrtve pritiska uspešnosti, da se ne pokvari izločitveni sistem šole.
Zakaj nismo bolj pozorni na to, da v Novi  zavezi ta – že itak redka – pridiga Jezusa o nesmiselnem žrtvovanju kaže nekaj povesem drugega: nasprotje od človeka prezirajočega mehanizma žrtvovanja.
Predigt von Gudrun Kuhn aus Nürnberg auf der Webseite des Reformierten Bundes/ Reformirana zveza

Adventni koledar 2018 je sestavil uredniški odbor pod vodstvom Sigrid Grabmeier, izdaja: www.Wir-sind-Kirche.de;
prevod A. Smrečnik

Luč miru iz Betlehema

Poslanica 2018

 
—————